2012. január 24., kedd

Vasbeton lemezalap Revitből ASD-be

Revit-ben az egyes szakágak közötti adatmegosztás és a fejlett modellezési szolgáltatásai, méretezési modulok nagyban könnyítik a tervezést. Az előző bejegyzésben bemutatott kiegészítőkön keresztül az épületinformációs modellünket pillanatok alatt a megszokott dwg alapú környezetbe exportáltuk, így akár VBeXpresss segítségével gyorsan elkészíthetjük a vasalási terveket.

Sajnos az exportálást csak az alap épületelemekre végzi el a szoftver, így az acél csomólemezek, egyedi vasbeton födém már nem minden esetben kerül át a dwg-be. De ez nem jelenti, hogy nincs rá mód hogy ezeket is könnyen áthelyezzük Asd-be.

Az egyedi elemek beillesztéséhez előbb az elemket el kelll menteni szilérdtest ként. Ezt a revitből is megtehetjük, de a legtöbb tervezőszoftverből van lehetőség erre.


Példánkban egy lemez alapot készítettem, amit az élek mentén és egy belső fal alatt vastagítással láttam el.

Ez után ACIS modell ként kell menteni az elemet, a könyebb beillesztés miatt mentés előtt egyesíthetjük a szilárdtest modell elemeit. Ez a formátum úgy viselkedik mint egy 3d-s blokk. A beillesztést az ASD-Structural elements szallagmenüben találjuk.


A beillesztett zsalutervből már a könnyedén 2d-s veasalási rajzokat generálhatunk. Ha a vasalást az ASD saját vasaló moduljával végezzük a rajz megtartja a kapcsolatot a Revit-modellel, pl .az anyagkimutatási táblázatot adatot gyűjtenek a vasalási tervről is.

Itt egy rövid angolnyelvű videó bemutató
http://youtu.be/x94SL3sHV-k

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése