2012. január 19., csütörtök

Szerkezet generálása tömegmodellből

Az Autodesk egyik aktuális fejlesztése Revit alá a Szerkezet generátor. Ezzel a kiegészítővel könnyedén elkészíthetjük az építész tömeg koncepcióra leginkább illeszkedő szerkezetet. Az alkalmazéás nem csupán a tömeg vázlat felszeletelését végzi el hanem tényleges szerkezeti elemeket, födémeket, falakat, rudakat illeszt a modellbe.

Kezdés ként létre kell hozni a tömeg vázlatot. Ezt megtehetjük akár a Revit segítségével, akár az AutoCad 3d modellezésben létrehozható NURBS felület segítségével. A REvit tömegelemre be kell kapcsolni felület felosztást.


Ez után egy új Revit Structure projektet nyitunk és beillesztjük a tömegelemet. Ha a tömeg méreteit, paramétereit megfelelőnek találjuk indulhat a szerkezet felépítése. A Szerkezet generátor telepítés után az Extension szallagmenüben a Modelling fülben található. Elinditáa után már csak a kívánt szerkezet paramétereit kell megadni.


A kész modellt akár a Robot Structural Analysis-szel, de IFC formátumon keresztül szinte bármely végeselemes szoftverrel méretezhetjük.


A kész méretek ismeretében a csomóponti kialakítás részleteinek kiegészítésével akár tervlapra is kerülhet a koncepció.

A fejlesztés központi oldala, letöltés:
http://labs.autodesk.com/utilities/revit_structure_generator/

S J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése