2012. február 29., szerda

Szerkezettervezési folyamat Revit-tel

Ebben a bejegyzésben két munkafolyamat ábrát teszek közzé. Ezek tartalmazzák az Autodesk Revitre épülő szerkezettervezési folyamatokat. Az AutoCAD Structural Detailing hasznos eszközkén szerepel ebben a koncepcióban, mit a részlettervezés eszköze. A folyamatokban minkét esetben meg találjuk a helyét a magyarországi gyakorlatban elterjedt végeselemes szoftvereknek, de lehetőség kínálkozik vasalás szerkesztő használatára is

Nézzük elsőnként az acélszerkezetek tervezési diagramját.

A folyamat kezdőthet az ASD-ben is de általában az építészeti modelből kiindulva a Revit-ben helyezzük el a szerkezeti elemeket. Ez a kezdés azért is előnyös, mivel a Revit tartalmazza a méretezéshez jó segítséget nyújtó számító modulokat is. A modell felépítését követően a végeselemes vizsgálathoz IFC-n keresztül vagy a beépített Robot Analysis kapcsolaton keresztül az elemek leellenőrizhetőek. Ha minden elem a helyére került és a méretezés is megfelelő az egész szerkezetet kiexportálhatjuk az ASD-be, ahol a kapcsolatok is könnyen kialakíthatóak és minden alkatrészről pontos kigyűjtést kérhetünk a varatokat és a csavarokat is beleértve.
Ez után a leszabási rajzok és gyártmánytervek autómatikusan legenerálhatóak a feliratokkal együtt. A kész tervlapok és a 3D-s modell is visszakerül a Revit modell frissítésekor, így a többi szakág is láthatja a változásokat. A kész szerkezetről automata gyártó sorok számára NC-fájlt is menthetünk a gyártás segítéséhez.

A második folyamatábra a vasbetonszerkezetek tervezéséhez nyújt segítséget:

A vasbetontervezés ismét mind két szoftverben elkezdhető de a beépített számító modulok miatt én a Revit-et ajánlom. A számítómodulok között találunk öszvérszerkezetek méretezését de pillér számítást és lemez számító modult is. ezen kívül még hasznos lehet a teherelemzés is amit már egy régebbi posztban bemutattam. Ha a geometria kész  itt is természetesen használhatjuk az IFC-t a méretezés elvégzéséhez. Ha a vasmenyiségek is adottak lehetőségünk van automatikus vasalást kérni egyesével minden elem, ha ezt családon belül tesszük akkor automatikusan minden elem vasalása elhelyeződik. A vasalási tervek készítését mégis inkább a 2d-alapú megszokott vasalásszerkesztővel ajánlom elvégezni, így a terv minden jelölése és megjelenési tulajdonsága a megszokott lesz. A 2D rajzok legenerálását az ASD zsalumoduljából történő exportal érdemes megtenni így a nézetek, metszetek dinamikus blokkból állnak, esetleges modosítások követhetőbbek. A vaskimutatást és a tervlapokat természetesen vissza tölthetjük a revitbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése