2015. május 4., hétfő

Robot - Acélkapcsolatok ellenőrzése

 Egy kis ízelítő a Robot acélkapcsolatokat érintő ellenőrzés (optimalizálása) képességeiből.

 Elsőnek azt az esetet mutatom, amikor a komplett szerkezet Robot-ban számítottuk. Ekkor a különféle (ULS) kombinációk és ezek burkolói mellett természetesen az egyidejű igénybevételek is adottak, ezekre egyenként automatikusan könnyen ellenőrizhetjük a kapcsolatot.



 Másodjára azt a gyakori esetet is megmutatom, amikor a Robotot csak a kapcsolat ellenőrzésére vetjük be (az egyidejű igénybevételeket más programból, vagy adatszolgáltatásból kaptuk)
Ekkor figyelnünk kell a szelvények méretére anyagára is és csak egy teheresetet tudunk egy számítással ellenőrizni. Ilyenkor sokan a burkoló igénybevételeket használják, de ez szélsőséges esetben meglehetősen túlméretezi a kapcsolatot. Ehelyett jobb megoldás több futtatás több teherállásra, ennek viszont fontos a pontos dokumentálása is.



 Sajnos a kapcsolatok típusai a szabvány kötöttségeinek megfelelően nem teljes, de amennyiben valaki szeretne olyan egyedi kapcsolatot ellenőrizni ami nincs a gyári listában, kézi ellenőrzésre Exceles makrót is írhat. Ekkor ugyancsak meg van a lehetőség a merevség figyelembevételére a komplett modell számításánál is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése